Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10668/446
Title: Eficacia, Coste-efectividad y efectos sobre la calidad de vida de la suplementación nutricional.
Efficacy, cost-effectiveness, and effects on quality of life of nutritional supplementation
Authors: Gómez Candela, Carmen
Cantón Blanco, Ana
Luengo Pérez, Luis Miguel
Olveira Fuster, Gabriel
metadata.dc.contributor.authoraffiliation: [Gómez,C] Unidad de Nutrición Clínica y Dietética del Hospital Universitario La Paz, Madrid. [Cantón,A] Unidad de Nutrición Clínica y Dietética, Hospital Universitario Germans Trias i Pujol, Badalona, Barcelona. [Luengo,M] Unidad de Nutrición Clínica y Dietética, Hospital Regional Universitario Infanta Cristina, Badajoz. [Olveira,G] Unidad de Nutrición Clínica y Dietética, Hospital Universitario Carlos Haya, Málaga, España.
Keywords: Effectiveness;Cost-effectiveness;Nutritional supplements;Quality of life;Suplementación nutricional;Eficacia;Calidad de vida;Coste-efectividad
metadata.dc.subject.mesh: Medical Subject Headings::Named Groups::Persons::Age Groups::Adult::Aged
Medical Subject Headings::Health Care::Health Care Economics and Organizations::Economics::Costs and Cost Analysis::Cost-Benefit Analysis
Medical Subject Headings::Technology, Industry, Agriculture::Food and Beverages::Food::Dietary Supplements
Medical Subject Headings::Health Care::Health Care Facilities, Manpower, and Services::Health Services::Patient Care::Hospitalization
Medical Subject Headings::Organisms::Eukaryota::Animals::Chordata::Vertebrates::Mammals::Primates::Haplorhini::Catarrhini::Hominidae::Humans
Medical Subject Headings::Health Care::Population Characteristics::Demography::Health Status::Nutritional Status
Medical Subject Headings::Humanities::Humanities::Philosophy::Life::Quality of Life
Issue Date: Sep-2010
Publisher: Grupo Aula Médica, S.L.
Citation: Gómez Candela C, Cantón Blanco A, Luengo Pérez LM, Fuster GO. Eficacia, Coste-efectividad y efectos sobre la calidad de vida de la suplementación nutricional. Nutr Hosp. 2010;25(5):781-92.
Abstract: This article summarizes the main results and conclusions presented in the Symposium "Nutritional supplementation: evidences and experiences" that took place in the XXIIIrd SENPE Congress (2008). Protein energy malnutrition, that can affect 30-50% of hospitalized patients, increases both time of hospitalization and costs of medical care of this kind of patients. There is a lot of scientific evidences demonstrating that the use of nutritional supplementation improves nutritional status or prevents malnutrition in those patients who do not meet their nutritional needs with a conventional diet or an adapted one with no replacing intake from normal food. This is strengthened by the results that demonstrate the rol of nutritional supplements improving nutritional and functional parameters. Current bibliographic reviews focused on certain clinical frameworks (i.g. geriatrics, oncology), prove that nutritional supplements reduce complications related to pathology and to nutritional status, and also reduce length of hospitalization and mortality. More studies regarding to efficacy of oral nutritional supplements are needed. These studies should be carried out with a period of follow-up longer than the current published studies have. As well as effective, nutritional supplements become a save therapeutic intervention with no important adverse events that, according to bibliography, improve patient's functionality and quality of life. It is worth mentioning that nutritional supplements can be effective on certain kind of patients, for instance, malnourished elderly or elderly in risk of malnourishment, and hospitalized surgical patients. Scientific literature refers that it is necessary to carry out more studies, with an accurate methodology, which assess the effect of nutritional supplements on quality of life and its cost-effectiveness on malnourished patients regarding specific clinical situations. That would allow physicians to make clinical decisions based on evidences and cost analysis.
metadata.dc.description.otherabstracts: El presente artículo resume los resultados y conclusiones presentados en el Simposio “Suplementación nutricional: evidencias y experiencias” celebrado en el XXIII Congreso Nacional de la SENPE (2008). La malnutrición calórico-proteica, que puede afectar al 30-50% de los pacientes hospitalizados, aumenta el tiempo de hospitalización y el coste de la atención médica en aquellos que la padecen. Un importante volumen de evidencias científicas avala que la administración de suplementos nutricionales (SN) mejora el estado nutricional o previene la aparición de malnutrición en pacientes que no cubren sus necesidades nutricionales con la dieta convencional o con la dieta adaptada, sin que, por ello, se produzca desplazamiento de la ingesta. Todo ello viene reforzado por los resultados que evidencian el papel de los SN en la mejora de parámetros tanto nutricionales como funcionales. La revisión de la literatura existente en determinados contextos clínicos (geriatría u oncología), evidencia que los SN reducen la aparición de complicaciones propias, tanto de la patología de base como del estado de desnutrición, así como que favorecen la reducción de la estancia hospitalaria y de la mortalidad. A pesar de ello, son necesarios más estudios sobre la eficacia de los SN orales en los que se realice un seguimiento más prolongado de lo que ofrecen las publicaciones disponibles actualmente. Más allá de su eficacia, los SN constituyen una intervención terapéutica segura y sin efectos adversos clínicos relevantes que, según la literatura, mejoran la funcionalidad del paciente y su calidad de vida. Cabe añadir que los SN pueden ser coste-efectivos en ciertos perfiles de paciente (ancianos malnutridos o en riesgo de desnutrición y en pacientes quirúrgicos hospitalizados). La revisión de la literatura evidencia la necesidad de realizar más estudios, con la metodología adecuada, que valoren el efecto sobre la calidad de vida de los SN así como su coste-efectividad sobre pacientes desnutridos en el contexto de situaciones clínicas concretas. Ello permitiría al facultativo la toma de decisiones clínicas basadas en la evidencia y los análisis de costes.
URI: http://hdl.handle.net/10668/446
metadata.dc.relation.publisherversion: http://www.nutricionhospitalaria.com/fichadoi.asp?i=4662
metadata.dc.identifier.doi: 10.3305/nh.2010.25.5.4662
ISSN: 0212-1611 (Print)
1699-5198 (Online)
Appears in Collections:01- Artículos - Hospital Regional de Málaga

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