Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10668/617
Título : Evolución de parámetros bioquímicos nutricionales en pacientes de hemodiálisis durante un año de seguimiento
Evolution of nutritional biochemical parameters in hemodialysis patients during a one-year follow-up period
Autor : Palomares Bayo, M
Oliveras López, M J
Osuna Ortega, A
Asensio Peinado, C
Quesada Granados, J J
López García de la Serrana, H
López Martínez, M C
Filiación: [Palomares Bayo,M; Osuna Ortega,A; Asensio Peinado,C] Servicio de Nefrología. Ciudad Sanitaria Virgen de las Nieves. Granada. [Oliveras López,MJ; Quesada Granados,JJ; López García de la Serrana,H; López Martínez,MC] Departamento de Nutrición y Bromatología. Facultad de Farmacia. Universidad de Granada. España.
Palabras clave : Biological Markers
Paciente renal
Deterioro nutricional
Albúmina
Hemodiálisis
Malnutrición
Renal patient
Nutritional deterioration
Albumin
Hemodialysis
Hyponutrition.
Marcadores Biológicos
Femenino
Estudios de Seguimiento
Humanos
Mediana Edad
Estado Nutricional
Diálisis Renal
Fallo Renal Crónico
Factores de Tiempo
Anciano
MeSH: Medical Subject Headings::Chemicals and Drugs::Biological Factors::Biological Markers
Medical Subject Headings::Check Tags::Female
Medical Subject Headings::Analytical, Diagnostic and Therapeutic Techniques and Equipment::Investigative Techniques::Epidemiologic Methods::Epidemiologic Study Characteristics as Topic::Epidemiologic Studies::Cohort Studies::Longitudinal Studies::Follow-Up Studies
Medical Subject Headings::Organisms::Eukaryota::Animals::Chordata::Vertebrates::Mammals::Primates::Haplorhini::Catarrhini::Hominidae::Humans
Medical Subject Headings::Named Groups::Persons::Age Groups::Adult::Middle Aged
Medical Subject Headings::Phenomena and Processes::Physiological Phenomena::Nutritional Physiological Phenomena::Nutritional Status
Medical Subject Headings::Analytical, Diagnostic and Therapeutic Techniques and Equipment::Therapeutics::Renal Replacement Therapy::Renal Dialysis
Medical Subject Headings::Diseases::Female Urogenital Diseases and Pregnancy Complications::Female Urogenital Diseases::Urologic Diseases::Kidney Diseases::Renal Insufficiency::Renal Insufficiency, Chronic::Kidney Failure, Chronic
Medical Subject Headings::Phenomena and Processes::Physical Phenomena::Time::Time Factors
Medical Subject Headings::Named Groups::Persons::Age Groups::Adult::Aged
Fecha de publicación : 2008
Editorial : Grupo Aula Médica, S.L.
Cita Bibliográfica: Palomares Bayo M, Oliveras López MJ, Osuna Ortega A, Asensio Peinado C, Quesada Granados JJ, López García de la Serrana H, et al. Evolución de parámetros bioquímicos nutricionales en pacientes de hemodiálisis durante un año de seguimiento. Nutr Hosp; 23(2):119-25
Abstract: Current high survival in hemodialysis patients (52% at 5 years) have made the chronic manifestations to emerge such as the high hyponutrition prevalence of these patients, as well as the importance of the nutritional status in their morbimortality. The reason for protein-caloric hyponutrition is multifactorial, although chronic inflammatory conditions associated to the dialysis technique are becoming more and more relevant. The variations in several nutritional biochemical parameters (total proteins, plasma albumin, transferrin, and total cholesterol) have been assessed in 73 hemodialysis patients for one year. The mean age of the patients was 53.3 +/- 18.69 years (43 males and 30 females). The average on hemodialysis program was 43 +/- 33 months, with a mean session duration of 246 +/- 24 minutes, and mean hemodialysis dose administered of 1.37 +/- 0.27 (KT/V) (second generation Daurgidas). A decrease in all the biochemical parameters assessed has been observed, with statistically significant differences: total proteins (p < 0.001), albumin (p < 0.00001), total cholesterol (p < 0.05), and transferrin (p < 0.01). The evolution of the nutritional biochemical parameters assessed showed an important nutritional deterioration of the patients remaining stable with the therapy.
Resumen: La elevada supervivencia actual del paciente en hemodiálisis (52% hasta 5 años), ha hecho que se pongan de manifiesto complicaciones crónicas como la elevada prevalencia de malnutrición en los enfermos, así como la importancia de la situación nutricional en la morbi-mortalidad que presentan. La causa de desnutrición proteico-calórica es multifactorial, aunque procesos de nflamación crónica asociada a la técnica de diálisis cobran cada vez más relevancia. Se han evaluado las variaciones de distintos parámetros bioquímicos nutricionales (proteínas totales,albúmina plasmática, transferrina y colesterol total)de 73 pacientes en hemodiálisis durante un año de seguimiento. La edad media de los pacientes era de 53,3 ± 18,69 años, con 43 varones y 30 mujeres. El tiempo en programa de hemodiálisis ha sido de 43 ± 33 meses, con una duración media de la sesión de 246 ± 24 minutos y dosis media de hemodiálisis administrada de 1,37 ± 0,27 (KT/V) (Daurgidas 2ª generación). Se ha observado un descenso en todos los parámetros bioquímicos evaluados, con diferencias estadísticamente significativas: Proteínas totales (p <0,001), albúmina (p < 0,00001), colesterol total (p < 0,05) y transferrina (p < 0,01). La evolución de los parámetros bioquímicos nutricionales evaluados mostró un importante deterioro nutricional de los pacientes estables con el tratamiento.
URI: http://hdl.handle.net/10668/617
ISSN : 0212-1611 (Print)
1699-5198 (Online)
Appears in Collections:01- Artículos - Hospital Virgen de las Nieves

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PalomaresBayo_Evolucion.pdfArtículo publicado121,21 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons